Ne Kadar Yemeli?
Yemekte amaç karnı doldurmak değil, beslenmektir. Beslenmek için yemeli, doymak için yememelidir. Bu hususta düstürumuz şu âyet-i kerîme olmalıdır :
“……..Yiyin, için, israf etmeyin. Allah israf edenleri asla sevmez.”
Her şeyde olduğu gibi beslenmede de israf zararlıdır. İsraf üç şeyle olur :
1 – Sağlığa zararlı olurcasına birkaç tür yemeği birarada yemek.
2 – Tabakta yemeği artırıp dökmek. Bu daha da kötüdür.
3 – Doyuncaya kadar yemek, hem israf, hem keseye, hem de sağlığa zarardır.
Kişi yaşamak için yemeli, yemek için yaşamamalıdır. Yemek için yaşayanlar, yemeği amaç edinen kimselerdir Bu, süflî bir gayedir. Hem de bu hal hayvanların huyudur. Şu âyette bildirildiği gibi :
“……… O nankörler (akıllarına düşen her şeyden) yararlanır, çılgınca yaşarlar. Hem de hayvanlar gibi ne bulurlarsa (helâl haram demeden) tıka basa yerler. Onların yeri Cehennem, vücutları yanmaya namzettir.”
Yaşamak için yiyenler, mutluluk içinde rahat yaşamak ve üzerlerine düşen hizmeti lâyıkıyla yapabilmek için, yeteri kadar dengeli beslenerek güçlerini artıran kimselerdir. Bu kimseler için yemek gâye değil vesiledir. Asıl amaçları hizmettir, onlar kendilerine hizmet ederek eksiklerini tamamlarlar. Bilgilerini arttırır, huylarını güzelleştirir, âilelerini ihmâl etmezler. Vatanlarına ve milletlerine karşı görevlerini yaparlar. İşte yaşamak için yiyenler bu kimselerdir.
Böylece Allah’ın verdiği nimetlere karşı da şükretmiş oluruz. Besinlerden aldığımız güçle sadece dünyamız için çalışır da, yediklerimizi ve içtiklerimizi yaratan Allah’ı unutursak, Allah’ı gücendirmiş ve şeytanın peşine düşmüş oluruz. Bakınız bu husuta Allah bizleri ne güzel uyarıyor.
“Ey iman edenler! Eğer Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların helâlinden, iyilerinden yarıyanından ve yeteri kadar yiyin ve Allah’a şükredin.”
“Ey insanlar! Yer yüzündeki nimetlerin en iyilerinden helâl ve zararsız olanlarını yiyin (Allah’tan gâfil ve isyankâr olarak) şeytanın peşinden gitmeyin. O size açıktan açığa düşmandır.”
“Şeytan size sadece, kötülüğü, zararlı şeyleri, utanmazlığı ve Allah’a karşı (ne mânâya geldiğini) bilmeyeceğiniz şeyleri konuşmanızı emreder.”
Yemekten sonra şükretmeliyiz
Her yemekten sonra:”Elhamdülillah”diyerek bizi ve yediklerimizi yaratan Allah’a hamd etmeliyiz.Bizim için yarattığı sayısız nimetlerine şükretmeliyiz.Bizim için yarattığı sayısız nimetlerine de şükretmeliyiz.Allah’a şükür,ancak ona kulluk ve ibadetle olur.Aşağıdaki ayetler bize bunları hatırlatmaktadır:
“Ey insanlar!Allah’ın üzerinizde olan nimetlerini hatırlayın.Sizi gökten ve yerden rızıklandıran Allah tan başka bir yaratıcı mı var?(1)
“Ey iman edenler ! sırf allah’a kulluk ediyorsanız size verdiğimiz rızıkların temizinden ve iyilerinden yiyin ve ona şükredin.”(2)
“Yine bir zaman Rabbiniz size şunu bildirmişti:And olsun ki,size verdiğim nimetlere şükrederseniz onu arttırırım.Amma nimetlerime karşı nankörlük ederseniz ,azabım elbette çok şiddetlidir.”(3)
(1)Fatır suresi,17
(2)Bakara suresi 172
(3)İbrahim suresi,7