Annelerin Ortak Derdi: Yemek Seçen Çocuklar

yemek seçen çocuklar

Annelerin Ortak Derdi: Yemek Seçen Çocuklar:

Birçok anne baba, yemek seçen çocukları ile zaman zaman sıkıntılar yaşamaktadır. Çocukların yiyeceklere karşı gösterdikleri bu seçicilik birçok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir. Söz konusu bu problem bazı çocukların doğuştan neofobik olmasından kaynaklanabilmektedir. Çocuklardaki neofobik olma; yani kendisi için yeni olan gıdalara karşı korku yaşaması ile ilişkilendirilebilir. Bu çocukların seçiciliklerinin diğer çocuklara oranla daha fazla olduğu gözlemlenmektedir.

Yemek seçiciliği en fazla, yürümeye başlayan çocuklarda (12-18 ay) görülür. Bu dönemdeki çocukların beslenme hızı yavaşlayabilir. Bunun nedeni; çocuğun yürümeye başlamasıyla beraber artan algıları doğrultusunda, keşfetmek istediği her şeye çok daha kolay ulaşabilmesidir. Çünkü çocuğun ilgi odağı, yemeden harekete doğru geçiş yapar. Doğru yöntemler uygulandığında, genellikle bu dönem daha kolay atlatılır, seçiciliğin ileriki yaşlara kadar sürmesinin önüne geçilebilir. Çocuğun kişiliği ve ebeveynin tepkisi bu sürecin iyi ya da kötü geçmesine neden olur.

Yemek seçen çocuklar görünürde sadece yemek seçerler. Aslında, yaptıkları şey tam olarak; o yemekten bir zarar dokunması ya da zehirlenme ihtimaline karşı kendilerince önlem almaya çalışmaktır. Bir anlamda çocukların yemeğe karşı koymaları; hayatta kalma mekanizması gerçekleştirmektir…

Seçici Beslenmenin Diğer Nedenleri:

Çocukların, tatlar ve dokular konusundaki erken deneyim (ilk 12 ay) eksikliği de seçici yeme nedeni olabilir. Genellikle bu tür çocuklara sahip ebeveynler çocuğun seçici olmasında etkili olmuş olabilir. Anne babalar çocuğun yemek seçiciliğinin, kalıtımsal olarak ve rol model olmaları sebebiyle kendilerinden geçmiş olma ihtimalini göz önünde bulundurmalıdır. Çocuğun, anne-baba veya bakıcı gibi sürekli vakit geçirdiği kişilerin bu farkındalıkla ve bilinçle hareket etmesi gerekmektedir.

Bazı çocuklar da verilen yiyeceği saatlerce ağızında bekletir, bir türlü lokmayı çiğnemez. Bunun nedeni genellikle çocuğun gecikmiş oral motor ve sözel becerisidir. Devam eden bu beceri dönemleri nedeniyle çocuk ağzında bekleterek, nesneyi (gıda, oyuncak …) tanımlamaya çalışır. Verilen yemeği çiğneyemeyerek bekletmesinin asıl nedeni oral kas gelişimindeki ya da konuşma (dil) becerisindeki gerilik olabilir. Asıl nedeni öğrenmek ve çözüme ulaşabilmek için bir uzmana başvurulmalıdır.

Beslenmeye Zorlamak

Yeme korkusu olan çocukların iştahı genellikle az olur. Kendi açlık ve tokluk durumunu düzenleyemez. Anneler bu durumda çocuğun aç kalmasından endişe ederek üzerine düşebilir ve hatta ısrarcı olabilir. Bu tür davranışlar sonucu baskı altında kalan çocuğun yeme korkusu daha da artacak ve yemekten daha fazla uzaklaşacaktır. Zamanla bu ısrarcılık her iki taraf için de yorucu ve katlanılamaz bir kovalamacaya dönüşecektir.

Sağlıklı çocuklar kendi açlık durumlarını düzenler ve büyümek için doğru miktarda yemek yiyebilir. Yeme miktarları günden güne değişir. Fakat bunu kontrol etmek de yine ebeveyne düşer. Çünkü az yeme gibi aşırı yeme de bir problemdir. Bu bağlamda kontrolsüz ve aşırı iştahlı çocuklar da obezite riski altındadır.
…..
DİYANET AİLE NİSAN 2015

Ebrar YILDIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir